De Twee-eenheid Talent en Ervaring

PIT

Inhoudsopgave

Wat is talent? Volgens Van Dale is talent: 1. (Bijbel) bepaald gewicht aan goud of zilver; 2. natuurlijke begaafdheid, aanleg; 3. iemand met veel aanleg. Talent is niet zaligmakend. zo ken ik mensen die het helemaal niet leuk vinden om iets met hun talent te doen. Die iets anders ontdekten waar ze voor wilden gaan. Hoe je erachter komt wat je talent is, is voor velen een levenslange zoektocht.

Er zijn allerlei tests ontwikkeld die je een idee geven waar je sterk in kan zijn, maar dit hoeft nog niet te betekenen dat je er talent voor hebt. Sommige mensen hebben hun talent al in hun jeugd ontdekt. Ze blijken goed te kunnen tekenen, hebben een gouden keeltje, zijn goed in een bepaalde sport, dansen of toneel of vertonen al vroeg een commercieel talent.

Maar zonder oefening kom je zelfs mét een talent niet ver. Voor iedereen geldt ‘repetition is the mother of skill’, zoals Tony Robbins zo mooi stelt. Dus of je nu je talent kent, of denkt te kennen, of (nog) geen idee hebt, het is van belang dat je oefent, elke dag. Maar hoe kun je oefenen als je geen idee hebt wat je talenten zijn? Begin door op te schrijven wat je leuk vindt om te doen, waar je hart sneller van gaat kloppen.

Neem een vel papier en een kwartier en schrijf alles wat er in je hoofd komt op (vaardigheid, beroep, wens, doel). Neem een korte pauze, pak je A4 op en omcirkel de dingen waar je de komende 3 maanden mee aan de slag wilt. Kies hier vervolgens een top 3 uit. Schrijf bij deze leuke dingen top 3 op wat je wilt bereiken over drie maanden, én wat je vandaag als eerste stap gaat doen.

Hoe dit helpt om je talent te ontdekken? Geen idee. Het helpt in elk geval om duidelijk te krijgen wat je leuk vindt. Waar je elke dag aan wilt werken om beter te worden. Het helpt je een stapje verder te komen. Zoals wij ooit hebben leren lopen.

Peter Valbracht
Peter Valbracht

Laat een reactie achter

Ontvang onze beste tips

* Je ontvangt de beste tips omtrent zelf ontwikkeling, productiviteit en eenvoud.